جهت مشاوره و خرید تلفنی با شماره : 87700142-021 ( 30 خط ویژه ) تماس بگیرید
جستجو
Filters
بستن

بوسترپمپ

بوسترپمپ
موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد، به شرح زیر است:

انواع بوستر پمپ

در صنایع مختلف و منازل مسکونی برای پمپاژ آب و آب رسانی از انواع مختلف پمپ استفاده می کنند. با این حال ممکن است به دلیل فشار کار بالا و یا دلایل مختلف پمپ جوابگوی نیاز نباشد. به همین دلیل به یک دستگاه دیگری نیاز است تا بتواند در این شرایط کاری جوابگو باشد. بوستر پمپ وسیله ای است که معمولا زمانی که پمپ ها جوابگو نیستند مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله از پیکاتک به بررسی بوستر پمپ و مزایا و مشخصات آن می پردازیم.

بوستر پمپ چیست؟

بوستر پمپ یک دستگاه مرتبط به هم و یکپارچه ای از چندین الکترو پمپ می باشد که بصورت موازی به همدیگر متصل هستند تا مجموع آب مصرفی و مجموع فشار وارد شده بر سیستم را تأمین نمایند. از موارد مصرفی بوستر پمپ ها می توان به استفاده در شبکه های آب شهری، مصارف درون ساختمانی، ایجاد فشار لازم برای مصرف آب در آتش نشانی ها، آبیاری پارک ها و فضای سبز در شهر ها، ساختمانها، پاساژها، بیمارستان ها ، فرودگاهها و مراکز صنعتی به کار می رود. وظیفه بوسترپمپ ثابت نگه داشتن فشار لازم برای تامین شبکه مصرف با توجه به الگوی متغیر مصرفی می باشد. از این رو هنگامی که در شبکه مصرفی وجود ندارد, فشار تغییر نمی کند و پمپ های بوسترپمپ خاموش می باشند اما به محض اینکه مصرف فشار در شبکه افت می کند برای جبران این افت اولین پمپ شروع به کار می کند اگر این پمپ قادر به تامین فشار نباشد پمپ های دیگر به همین ترتیب وارد مدار می شود تا فشار را در محدوده معینی ثابت نگه دارند هنگامی که مصرف کم یا متوقف می شود پمپ نیز دبه ترتیب از مدار خارج می شوند کلا پمپ های بوسترپمپ با توجه به الگوی مصرف به مدار وارد یا خارج می شوند.    

 

بوستر پمپ چیست

 

مشخصات فنی بوستر پمپ

  • بوستر پمپ جهت تنظیم فشار اب داخل لوله استفاده می شود.
  • با توجه به نوسان میزان آب مصرفی در ساختمانها ،جهت تنظیم فشار آب از بوستر پمپها استفاده میگردد.
  • در سیستم های پمپاژ ثابت که چند الکترو موتور دائما مقدار معینی آب به درون لوله ها پمپاژ میکنند.
  • با توجه به کاهش و افزایش مصرف آب فشارهای متفاوتی به لوله وارد می شود.

 

 

مزایا بوستر پمپ

  • محدوده وسیعی را از جهت تنوع مصرف پوشش می دهد.
  • به دلیل اینکه بوسترپمپ از اجزای مختلف متصل به هم تشکیل شده است;میتوان با جدا کردن این اجزا بوسترپمپ را به سهولت حمل و در مکان مناسب نصب کرد.
  • کارکرد دائمی بوسترپمپ را میتوان با گذاشتن،یک پمپ رزرو تضمین کرد.و هنگام خرابی یک پمپ رزرو وارد مدار میشود،تا وقفه ای در کارکرد سیستم ایجاد نگردد.
  • قابلیت سرویس حین کار را دارد.
  • وقتی نوسان های مصرف کننده بسیار زیاد باشد به جای استفاده از یک پمپ بزرگ از چند پمپ کوچک که به صورت بوسترپمپ هستند, استفاده می شود تا بتوان بسته به نیاز تعدادی از آنها را به کار وا داشت و از کار کردن بیهوده بقیه جلوگیری نمود در حقیقت استهلاک و مصرف انرژی به حداقل می رسد.

 

 

کاربرد بوستر پمپ

مهمترین وظیفه و کاربرد بوستر پمپ، بالا بردن فشار آب و ثابت نگه‌داشتن فشار لازم برای تامین شبکه آب مصرفی است. البته این کار، با توجه به الگوی متغیر مصرف، کار ساده‌ای نیست. عموماً زمانی که فشار آب شهری برای سرویس‌دهی به بخش‌های مصرف‌کننده آب در واحد‌های مسکونی، ساختمان‌ها، آپارتمان‌ها، و برج‌ها کافی نباشد، با استفاده از یک بوستر پمپ، فشار آب مورد نیاز ساختمان تأمین خواهد شد. به‌طور کلی، برخی از کاربری‌هایی که استفاده از دستگاه‌های بوستر پمپ در آن‌ها متداول است، از قرار زیر است:

  • بوستر پمپ در ساختمان‌های مختلف، مثل انواع برج‌ها، کار آب‌رسانی را انجام می‌دهد.
  • بوستر پمپ، گزینه فوق‌العاده‌ای برای مصارف کشاورزی و آبیاری است.
  • بوستر پمپ بهترین انتخاب برای تأمین سیستم اطفاء حریق است.
  • خدمات آب‌رسانی در بیمارستان‌ها، مدارس، سالن‌های تفریحی،سالن‌های ورزشی، کارخانه‌ها و مجموعه‌های صنعتی،...
  • خدمات آب‌رسانی در انواع مجتمع‌های مسکونی و آپارتمانی نیز به کمک بوستر پمپ انجام می‌گیرد.

     

اجزای سازنده بوسترپمپ

 

اجزای سازنده بوسترپمپ

اجزای سازنده بوستر پمپ به شرح زیر است:

الکتروموتور

در بوسترپمپ ها از الکتروموتور به عنوان عامل محرک محور و پروانه پمپ استفاده می شود.

 

پمپ

عامل اصلی گردش و جریان سیال ،عملکرد پمپ با هد ،دبی و قطر مناسب دهش و مکش آن است. جنس پروانه و بدنه آن نیز علاوه بر موارد قبلی در انتخاب پمپ تاثیر بسزایی خواهد داشت.

بخش مکش

این بخش توسط اتصالات و شیرآلات زیر به مکش الکتروپمپ و خروجی مخزن ذخیره متصل می شود.

 

بخش دهش

این بخش نیز همانند بخش مکش توسط اتصالات و شیرآلات از خروجی الکتروپمپ به شبکه مصرف وصل خواهد شد.

 

تابلوی برق و کنترل

تابلوی برق وظیفه کنترل و هماهنگی اجزای مکانیکی و الکتریکی بوستر پمپ رابر عهده دارد. طراحی مناسب آن نقش به سزایی در کارکرد مطلوب سیستم ایفا می کند.

 

مانومتر

وظیفه اندازه گیری فشار ورودی،خروجی سیال بوسترپمپ،و نیز نمایش میزان فشار هر کدام از پمپها بر عهده مانومتر میباشد.

 

پرشر سوئیچ

کنترل حداقل و حداکثر فشار عملکرد موردنیاز،و تعیین محدوده فشار مجاز کاری در بوسترپمپ ها،را پرشر سوئیچها انجام میدهند.

 

پرشر ترانسمیتر

این دستگاه در بوسترپمپ های دور متغیر و برای کنترل کاملاً ثابت فشار آب به کار می رود.

 

کوپلینگ

در صورتی که پمپ و الکتروموتور با سیستم کوپلینگ خارج از پمپ کوپله نشده باشند، برای اتصال پمپ به الکتروموتور به کوپلینگ نیاز است که اندازه کوپلینگ متناسب با قطر شافت الکتروموتور و پمپ میباشد.

 

شاسی

تمامی اجزای بوستر پمپ شامل پمپ و الکتروموتور، تابلوی کنترل، لوله و اتصالات بخش مکش و دهش همگی باید بر روی یک شاسی یکپارچه و مستحکم قرار گیرند تا علاوه بر یکپارچه کردن سیستم، از ارتعاش آن نیز جلوگیری گردد.

 

مخزن دیافراگمی

با توجه به خاصیت عدم تراکم پذیری آب، همواره باید فشار آب در سیستم ثابت باشد و فشار آب تأمین شده توسط پمپ به گردش درآید. این وظیفه را میتوان به یک مخزن دیافراگمی تحت فشار سپرد تا آب را با فشار معینی ذخیره نماید.    

پمپ

 

انواع بوستر پمپ

 

دور ثابت

در بوستر پمپهای نسل جدید که به صورت پیشرفته هستند،روشن و خاموش شدن الکترو پمپها به صورت ردیفی و نوبتی میباشد و برای کنترل فشار فقط از دو پرشرسوئیچ استفاده میشود.یکی از پرشر سوئیچها برای حداکثر فشار و پرشرسوئیچ دوم برای حداقل فشار تنظیم میشوند.با وصل شدن مدار هر یک از پرشر سوئیچ ها،خبر رسیدن فشار آب به حداقل یا حداکثر به تابلوی کنترل و فرمان بوستر میرسد،و تابلوی فرمان بسته به حداقل یا حداکثر بودن فشار دستورات لازم جهت روشن شدن الکتروپمپ ها یا خاموش شدن نوبتی الکتروموتور ها را صادر میکند. پمپهای دور ثابت از چند منبع دیافراگمی با ظرفیت های ویژه استفاده میشوند.بهترین ظرفیت،منبع دیافراگمی برای 15بار روشن و خاموش شدن هر یک از الکتروپمپ های بوستر پمپ،از حاصل تقسیم ظرفیت یک پمپ بر حسب لیتر در دقیقه به تعداد پمپ های بوستر پمپ بدست میاید.راندمان منبع دیافراگمی معمولا 33درصد است.لذا حجم اسمی منبع دیافراگمی3برابر حجم واقعی آن خواهد بود. درمدت زمانی که یک یا چند الکترو موتور باهم روشن و فعال میباشند،علاوه بر تأمین آب مورد نیاز مقدار اضافی آن در دیافراگم منبع دیافراگمی ذخیره شده و باعث افزایش تدریجی فشار سیستم و رسیدن آن به فشار پرشرسوئیچ ماکسیمم میگردد.که بدین وسیله دستور خاموش شدن الکترو موتورهای روشن توسط مدار فرمان صادرگردد.البته این موضوع را نیز باید در نظر بگیریم که ممکن است مدار فرمان همه ی الکترو پمپ ها را خاموش نکن و تنها برخی از الکترو پمپ ها را خاموش نماید تا فشار از درجه ماکسیمم کاهش یابد.پس از این حالت آب مصرفی از منبع دیافراگمی به شبکه مصرف وارد میشود. با مصرف آب درون دیافراگم،فشار سیستم پایین میاید تا به فشار پرسوئیچ مینیمم برسد،در این حالت دستوری به مدار فرمان ارسال میشود که فشار سیستم کاهش یافته،در این شرایط مدار فرمان دستور روشن شدن الکترو پمپها را صادر مینماید.تا فشار سیستم افزایش پیدا کند.این روند روشن خاموش الکترو پمپها دور ثابت ادامه مییابد تا دستگاه به سیستم آبرسانی خود با کمترین آسیب ادامه دهد.

 

دور متغیر

در بوستر پمپ های دور متغیر بر خلاف بوستر پمپ های دور ثابت که روشن خاموش شدن الکترو پمپ ها به صورت سخت و به صورت آنی روشن و خاموش می شوند در بوستر پمپ های دور متغیر الکترو موتور ها با استفاده از برنامه و به صورت نرم روشن خاموش می شوند یعنی بسته به فشار سیستم و میزان آب مصرفی فرکانس افزایش و کاهش مییابد در این صورت دور الکترو موتور ها تغییر میکند.با توجه به تغییر دور تدریجی بوستر پمپ دور متغیر این تجهیزات نسبت به نمونه های دور ثابت دارای مزایایی از قبیل:

  1. ثابت بودن کامل فشار سیستم که شاخص اصلی بوستر پمپ های دورمتغیر است
  2. بوستر پمپ های دورمتغیر به منبع دیافراگمی نیاز ندارند
  3. حذف ضربه قوچ در شبکه مصرف به دلیل روشن و خاموش نشدن آنی الکتروپمپ ها
  4. معادل بودن مقدار آب پمپاژ شده بوسیله بوستر پمپ ها با میزان آب مصرفی
  5. ثابت بودن کامل فشار سیستم و عدم نیاز به ذخیره سازی آب;درحد فاصل دو فشار در مقایسه با بوستر پمپ های دورثابت
  6. کاهش فضای اشغال موتورخانه با حذف منبع دیافراگمی
  7. کاهش استهلاک کوپلینگ ها و قطعات متحرک الکتروپمپ ها
  8. افزایش عمر مفید بوستر پمپ و اجزا تشکیل دهنده آن
  9. کاهش هزینه های سرویس و نگهداری
  10. کاهش هزینه های مستمر برق مصرفی تا 30 درصد بدلیل متناسب بودن شدت جریان برق مصرفی با دور الکتروموتور و حذف شدن جریان راه اندازی در مقایسه با بوستر پمپ های دورثابت به هنگام روشن شدن آنی الکتروپمپ ها.

     

 تفاوت بوستر پمپ و پمپ

 

تفاوت بوستر پمپ و پمپ

یکی از مشکلات رایج که در سیستم لوله کشی ساختمان ها و لوله کشی شهری وجود دارد تنظیم نمودن فشار آب پمپاژ شده به داخل لوله ها می باشد. با توجه به این موضوع که میزان آب مصرفی دارای نوسان می باشد و دارای مقدار معینی نیست، بنابراین در سیستم های پمپاژ ثابت که چند الکترو موتور دائماً مقدار معینی آب به درون لوله ها پمپاژ می کنند. با توجه به کاهش و افزایش مصرف آب فشارهای متفاوتی به لوله وارد می شود که این موضوع باعث ایجاد مشکلاتی در سیستم آبرسانی می شود. این مشکل بدین صورت است که در صورت افزایش فشار آب که حاصل فعالیت همزمان چند الکترو موتور می باشد، در این صورت این امکان وجود دارد لوله بر اثر فشار دچار آسیب ها و صدماتی شوند، همچنین بر عکس در صورتی که چند الکترو موتور همزمان خاموش شوند این امکان وجود دارد که فشار آب درون لوله کاهش یابد و آب در نقاط مختلف شهر و یا ساختمان قطع شود. برای تنظیم این فشار کنترل شده در درون سیستم آبرسانی و پمپاژ از بوستر پمپ استفاده می شود.  

 

لینک های مرتبط :

پمپ بشقابی

ثبت نظر شما
تلفن پشتیبانی: 87700142-021 ( 30 خط ویژه ) | همه روزه پاسخگوی شما هستیم.