شیر برقی پارکر (Parker solenoid valve) یکی از محصولات رایج و پرکاربرد برند ایتالیایی پارکر است که با عملکرد مستقیم یا غیر مستقیم (pilot-operated) جهت قطع و وصل خودکار سیالات مایع و گازی مختلف طراحی شده است. پارکر انواع شیر برقی با متریال بدنه برنجی، استنلس استیل و آلومینیوم و طیف وسیعی از مواد آب بندی را برای اطمینان از سازگاری با سیالات مختلف مانند هوا، مایعات، گازها و روغن ارائه می دهد. هدف از این مقاله آشنایی با انواع رایج شیر برقی پارکر جهت راهنمایی خرید این محصولات است.
شیرهای برقی پارکر با مزایایی نظیر قابلیت اطمینان بالا، طراحی فشرده و سبک، کنترل جریان دقیق، تحمل فشار بالا گزینهای ایدهآل برای کاربردهای صنعتی محسوب می شوند. این شیرها با استفاده از یک سیم پیچ الکتریکی (سلونوئید) عمل می کنند که با اعمال جریان الکتریکی، میدان مغناطیسی ایجاد کرده و باعث حرکت پیستون یا دیافراگم درون شیر می شود که در نهایت این حرکت منجر به باز یا بسته شدن مسیر جریان سیال می گردد.
شیر برقی های پارکر با مشخصات فنی (متریال، ولتاژ بوبین، نرخ جریان، اختلاف فشار مجاز و غیره) و عملکردهای گوناگونی مانند مستقیم و غیر مستقیم به دو صورت نرمال بسته (Normally Closed) و نرمال باز (Normally Open) تولید می شوند. در ادامه به معرفی انواع رایج شیر برقی پارکر می پردازیم:
شیرهای برقی سری K پارکر، با بدنهای از جنس برنج کم سرب یکی از انواع شیرهای قطع و وصل سیالات می باشند. این شیرها دارای گواهینامه NSF برای تماس با آب آشامیدنی و مایعات هستند و در اندازه 1/4 اینچ عرضه می شوند. سایزهای متنوع اوریفیس این سری شیرآلات از 1.5 میلیمتر تا 5.0 میلیمتر، امکان کار در فشارهای عملیاتی بالا و جریانهای زیاد را فراهم می کنند و افت فشار را به حداقل می رسانند.
همچنین استفاده از متریال آب بندی FDA ،FKM یا Ruby Sealed، همراه با نازل های استیل ضدزنگ، عمر طولانی، سازگاری با سیالات مختلف و مقاومت در برابر رسوب آهک را تضمین می کند. علاوه بر این آنها با طیف گستردهای از سیم پیچها که استانداردهای الکتریکی جهانی را پوشش میدهند، سازگار هستند. برخی از مزایای شیر برقی پارکر سری K عبارتنداز:
شیرهای برقی دو راهه سری 7321B پارکر با عملکرد غیرمستقیم (پایلوتدار) برای کنترل جریان سیالاتی مانند آب، بخار و روغن های سبک طراحی شدهاند. این شیرها با بدنهای از جنس برنج با خلوص بالا ساخته شدهاند. عملکرد این شیرها به صورت نرمالی کلوز (در حالت عادی بسته) است و برای باز شدن نیاز به حداقل اختلاف فشار دارند.
این سری از شیرهای برقی پارکر نرخ جریان بالا، زمان واکنش سریع و قابلیت اطمینان برتر را در طراحی قوی و مدرن ارائه می دهد و با اکثر سیم پیچهای سری FCSE، از جمله قطعات الکتریکی با استانداردهای ATEX و IP67، سازگار است. شیر برقی پارکر سری 7321B پارکر برای کنترل جریان آب، آب گرم و بخار در کاربردهای مختلف از جمله سیستم های لوله کشی، ماشین های لباسشویی صنعتی، تأسیسات کارواش، خنک کننده ماشینآلات، هیدروکلینرها، اتوکلاوها و سیستم های آبیاری مناسب است.
شیرهای برقی پارکر با حداقل فشار کاری 0.1 بار طراحی شدهاند که برای یک شیر برقی پایلوتدار بسیار مطلوب است. در مقایسه، بسیاری از شیرهای برقی دیگر برای عملکرد صحیح به حداقل فشار 0.5 بار نیاز دارند. این شیرها برای عملکرد بهینه در کنترل آب، بخار و روغنهای سبک ( تا 2°E) طراحی شدهاند ولی برای استفاده با گاز و هوا مناسب نمی باشند. برخی از مزایای شیر برقی پاراکر سری های 7321B/7322B به شرح زیر است:
در شیرهای برقی سیم پیچ الکتریکی مستقیماً روی لولهای محصور نصب و با بدنه شیر یکپارچه می شود. پیستون متحرک درون این لوله آزادانه حرکت می کند و معمولاً توسط یک فنر در موقعیت اولیه نگه داشته می شود.
در حالت بدون برق، فنر پیستون را در موقعیتی قرار می دهد که مسیر جریان سیال بسته یا باز است، بسته به طراحی شیر میتواند (نرمالی کلوز یا نرمالی اوپن)باشد. اما در حالت برقدار با اعمال جریان الکتریکی به سیمپیچ، میدان مغناطیسی ایجاد میشود که پیستون را جذب کرده و آن را به حرکت درمی آورد و این حرکت باعث باز یا بسته شدن مسیر جریان سیال می شود.
در شیرهای برقی با عملکرد مستقیم، سیمپیچ الکتریکی (سلونوئید) تمام انرژی لازم برای حرکت پیستون را تأمین می کند. در این طراحی، عملکرد شیر به فشار سیال یا نرخ جریان وابسته نیست. بنابراین، این نوع شیرها می توانند در فشارهای صفر تا حداکثر فشار مجاز عمل کنند.
در شیرهای برقی پایلوتدار، از ترکیب یک دیافراگم یا پیستون برای کنترل جریان سیال استفاده می شود. این طراحی امکان کنترل جریان های بزرگ با استفاده از انرژی الکتریکی کم را فراهم می کند. حالت بدون برق دیافراگم یا پیستون تحت تأثیر فشار سیال و نیروی فنر، اوریفیس اصلی شیر را می بندد و جریان سیال متوقف می شود.
در حالت برق دار با اعمال جریان الکتریکی به سیم پیچ، (پیستون) به سمت بالا حرکت کرده و اوریفیس پایلوت را باز می کند. این عمل باعث کاهش فشار بالای دیافراگم می شود. با کاهش فشار بالای دیافراگم و ایجاد عدم تعادل فشار، دیافراگم به سمت بالا حرکت کرده و اوریفیس اصلی شیر را باز می کند، که منجر به جریان یافتن سیال می شود.
هنگامی که برق شیر برقی قطع می شود، شیر بسته می شود و فشار سیال از طریق سوراخ تعادل (اکولایزر) در بالای دیافراگم بازیابی می شود. این افزایش فشار در بالای دیافراگم باعث می شود که دیافراگم به سمت پایین حرکت کرده و اوریفیس اصلی شیر را ببندد. عملکرد این نوع شیرها به اختلاف فشار بین ورودی و خروجی بستگی دارد، زیرا این اختلاف فشار نیروی لازم برای حرکت دیافراگم و باز یا بسته نگه داشتن اوریفیس اصلی را فراهم می کند.
شیرهای برقی پارکر با توجه به مزایای متعددی که ارائه می دهند به انتخابی ارجح در صنایع فرآیندی مختلف تبدیل شده اند:
پیش از خرید شیر برقی پارکر، آگاهی از عوامل مؤثر بر قیمت این محصول اهمیت زیادی دارد. قیمت شیر برقی پارکر بسته به مشخصات فنی و ویژگی های آن متفاوت بوده و عواملی مانند نوع شیر برقی (دو، سه، چهار یا پنج راهه، بدنه ضد انفجار و ...)، نوع سیال، سایز اتصال، حداکثر اختلاف فشار مجاز، دمای فرآیندی، سایز اوریفیس و ظرفیت جریان، متریال بدنه، نوع آببندی، ولتاژ بوبین (AC/DC با مقادیر 24، 48، 110 یا 220 ولت)، درجه حفاظتی (IP)، گواهینامههای استاندارد (مانند Ex، ATEX، CE) و سایر مشخصات فنی بر قیمت آن تأثیرگذار هستند.
فروشگاه تخصصی ابزار دقیق پیکاتک به عنوان بزرگترین تأمینکننده ابزار دقیق و تجهیزات صنعتی، مجموعهای متنوع از شیر برقی پارکر را ارائه می دهد. برای انتخاب محصول مناسب، میتوانید به بالای این صفحه مراجعه کرده و مشخصات فنی آن را بررسی کنید. همچنین جهت دریافت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت به روز شیر برقی پارکر با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.