پروفیل آلومینیوم به وسیله اکستروژن آلومینیوم بدست می آید. اکستروژن آلومینیوم روشی است که برای تبدیل آلیاژ آلومینیوم به اشیاء با اندازه مشخص برای طیف گسترده ای از مصارف استفاده می شود. فرآیند اکستروژن بیشترین استفاده را از خصوصیات بدنی آلومینیوم می کند. قابلیت چسبندگی آن باعث می شود تا به راحتی ماشینکاری و ریخته گری شود، همچنین آلومینیوم یک سوم چگالی و سفتی فولاد را دارد. بنابراین پروفیل آلومینیوم حاصل از مقاومت و پایداری خوبی برخوردار است.
پروفیل آلومینیوم
پروفیل آلومینیوم به دستهای گفته می شود که در ان محصولات آلومینیوم را از طریق فرآیند اکستروژن آلومینیوم تشکیل می شود. از شمش آلومینیوم خام ، پس از ذوب داغ ، شمش های آلومینیومی را دریافت کرده و سپس فرآیند اکستروژن آلومینیوم را از طریق سنگ مایع یا قالب مسطح به پایان می رسد. با این فرآیند می توان محصولات آلومینیومی را به شکل های مختلفی بدست آورد.در واقع فرآیند تشکیل پروفیل آلومینیوم یک فرآیند تغییر شکل است.
ابتدا ، یک تکه آلومینیوم در دمای مشخصی گرم می شود که هنوز به راحتی در زیر نقطه ذوب مواد قرار دارد تا بتواند جریان پلاستیک مواد را تسهیل کند. سپس شمش گرم شده از طریق قالب ابزاری ساخته می شود که برای شکل دادن و شکل دادن شمش به بخش مقطع نمایه مربوطه ساخته شده است.
ویژگیهایی پروفیل آلومینیوم
- 100% قابل بازیافت و غیر سمی است
- طیف گسترده ای از مصارف صنعتی و ساختمانی را در بر می گیرد.
- انعطاف پذیر و بسیار انعکاس پذیر است
- در برابر خوردگی مقاومت می کند
- هدایت الکتریکی و حرارتی بالا
- ساخت اشکال پیچیده و متنوع امکان پذیر است
- افزایش مقاومت در محیط های سرد
- کیفیت یکنواخت
- هزینه های ساخت کم است
- غیر درخشان، غیر مغناطیسی
- غیر قابل احتراق
- نسبت مقاومت به وزن خوب
- ظاهر جذاب
- تقریبا بدون درز
- ساخت آسان
- تولید مقرون به صرفه
مزایایی پروفیل آلومینیوم
آلومینیوم یک ماده بسیار متداول برای استفاده در اکستروژن ها و پروفیل ها است زیرا دارای خصوصیات مکانیکی است که باعث می شود در شکل گیری و تشکیل فلز از بخش های مختلف, ایده آل باشد. قابلیت انعطاف پذیری بالای آلومینیوم بدین معنی است که این فلز را می توان به آسانی در بخشهای مختلفی شکل داد بدون آنکه انرژی قابل توجهی در فرآیند ابزار سازی یا تشکیل, ایجاد شود.
همچنین نقطه ذوب آلومینیوم نیز به طور کلی به ترتیب نیمی از فولاد معمولی است. هر دوی این واقعیت ها بدان معنی است که فرایند اکستروژن آلومینیوم دارای میزان مصرف انرژی نسبتا کم است که به هزینه های کمکی برای ابزارآلات و ساخت تبدیل می شود. در آخر نیز آلومینیوم نیز از استحکام بالا نسبت به وزن برخوردار است و این یک انتخاب عالی برای کاربردهای صنعتی است.
- نسبت استحکام به وزن بالا
- تنوع در شکل و طرح
- قیمت مناسب و استفادهی راحت
- ضد زنگ بودن
- قابلیت پذیرش روکشها (coatings) با کارایی بالا
- قابل بازیافت بودن
کاربردهای پروفیل آلومینیوم
از پروفیل آلومینیوم در صنایع مختلفی استفاده میشود. مهمترین و شناختهشدهترین صنعتی که از پروفیل آلومینیوم استفاده میکند، صنعت ساختمانی است. ساختمان سازی بازار مهمی برای آلومینیوم به حساب میآید. مهمترین فاکتورهایی که باعث استفاده از آلومینیوم در این صنعت شود، وزن کم، شکل پذیری بالا، مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی، هزینه کم برای نگهداری، عمرطولانی و عدمنیاز به رنگکردن میباشد. آمریکا بزرگترین مصرف کننده آلومینیوم در ساختمانسازی است. سایر کاربردهای پروفیل آلومینیوم به ترتیب زیر است:
قوطیسازی و بستهبندی
آلومینیوم به صورت گسترده برای تولید لوازم بستهبندی مورد استفاده قرار میگیرد. از این ماده برای ساخت بدنه قوطیهای کنسرو، سر و ته قوطیهای کنسرو، حلقهها و تسمهها، فویل، بستهبندیهای انعطافپذیر و بستهبندیهای نیمه مقاوم غذا استفاده میشود.
پزشکی و داروسازی
در دوران باستان از عنصر آلومینیوم برای بند آوردن خون در هنگام خونریزی بهره میبردند. هنوز هم در بعضی مناطق از Alum یا همان زاج سفید به عنوان بند آوردن خون استفاده می کنند. ابوریحان بیرونی در کتاب الجماهیر درباره خواص این ماده عنوان کرده، که یاقوت شادیآور است و یاقوت سفید، ضد مرضهای وبا و طاعون میباشد. همچنین از پودر اکسید آلومینیوم مصنوعی و پودر پومیس برای برداشتن پوستهای مشکلدار استفاده میشود. همچنین آلومینیوم به عنوان پودرهای دندانی برای تمیز کردن دندان به کار میرود.
صنعت برق
از دهه 1920 میلادی تا کنون، از آلومینیوم برای قسمت بالایی دکلهای انتقال برق فشار قوی استفاده میشود. استحکام بالا و وزن کم آلومینیوم، باعث میشود که امکان ساخت دکلهای بلند و مستحکم فرآهم شود. این موضوع باعث کاهش قیمت در سیستم انتقال نیرو میشود. البته رساناهای تولیدی از جنس آلومینیوم، نسبت به انواع مسی آنها 28 درصد بزرگتر میباشد.
ساخت لوازم بادوام
کولرها، یخچالها و فریزرها، 34 درصد از کل تقاضای آلومینیوم را در این بخش ساخت لوازم بادوام تشکیل میدهند. در سالهای اخیر استفاده از آلومینیوم در این سه صنعت دو برابر شده است. البته استفاده از آلومینیوم به دلیل احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر در وسایل پخت وپز مثل اجاق گاز، رو به کاهش است. از آلومینیوم در تولید ماشین لباسشویی نیز استفاده می شود.
ماشینها و تجهیزات
از آلومینیوم و آلیاژهای آن برای ساخت وسایل مهندسی مختلف استفاده میشود. این بخش شامل صنایع کشاورزی، ساختمان سازی و تجهیزات کارخانههامیباشد. این موارد شامل لولههای آبیاری، نردبانها، داربستها، وسایل اتصالات و سخت افزارهای دیگر است.
استفاده از آلومینیوم در صنایع متالوژی
آلومینیوم در پروسههای مختلف تولید استیل به عنوان آلیاژ برای فولاد و برای استفاده در روشهای احیایی در پوششهایی همچون گالوانیزه کردن استیل، کاربرد دارد.
تولید باتریها
آلومینیوم در موارد متعددی برای تولید و ذخیرهسازی انرژی الکتریکی مورد آزمایش قرار گرفته است. استفاده از باتریهایی با جنس آلومینیوم هوا به خصوص در ماشینهایی که با انرژی الکتریسیته فعالیت می کنند، گسترش یافته است.
جواهرسازی
اکسید آلومینا به صورت یاقوت و سافیر در جواهرسازی به عنوان سنگهای قیمتی و زینتی کاربرد دارد.
تولید ظرفهای نسوز
بوکسیتها به عنوان یک ماده دیرگداز کاربرد دارند. بوکسیت خام ۵ الی ۳۰ درصد رطوبت دارد و پس از خشک کردن به ۱درصد میرسد. مشخصات شیمیایی آنها نسبت به کاربردهای نهایی متغیر است.
انواع پروفیل آلومینیوم
طیف گسترده ای از انواع پروفیل اکستروژن پیچیده با ضخامت های مختلف ایجاد می شود. این پروفایل ها می توانند طیف گسترده ای از کاربرد های متنوع را در اختیار داشته باشند. متداول ترین نوع پروفیل آلومینیومی، پروفیل توخالی است که به سادگی و با تغییر در پروفایل مربع ساخته می شود. همچنین انواع پروفایل دیگری مانند مثلث ، شعاع تک و پروفایل L شکل وجود دارد.
انواع پنجرهها از جنس پروفیل آلومینیوم
پروفیل آلومینیومی انواع مختلفی دارد و هر یک از انواع آن برای ساخت قسمتی از قاب، فریم یا بازشوی درب و پنجرهها به کار میرود. درب و پنجرههایی که با پروفیلهای آلومینیومی تولید میشوند، با توجه به نوع پروفیلی که در تولیدشان استفاده میشود، متفاوت و سه نوع هستند:
پنجره آلومینیومی ساده
پنجرههای آلومینیومی ساده در ایران با استفاده از دو نوع پروفیل پرکاربرد ST و کرونت (Coronet) هستند که پنجرههای آلومینیومی تولید میشوند و تفاوتشان در شکل و مدل سطح مقطع پروفیل آلومینیوم آنها میباشد.پنجره ST نسبت به نوع کرونت آن مزایای بیشتری دارد. امروزه تقریبا دیگر از پنجره کرونت در بازار استفاده نمیشود، زیرا این نوع پنجرهها عایق نیستند و دارای قفل بست نامناسب هستند.
پنجرههای کرونت یراقآلات ضعیفی دارند، که پس از مدتی سست میشوند و عایقبندیشان نیز به درستی انجام نمیشود. ورود گرد و غبار و دود به داخل ساختمان از پنجرههای کرونت، به دلیل نداشتن عایق مناسب، بسیار زیاد است.
در مقابل آن، پنجرههای ST دارای پروفیل آلومینیومی قویتری هستند و یراقآلات با کیفیتتری روی آنها قرار میگیرد. از آنجا که در نصب این پنجرهها از نوارهای مویی و لاستیکهای آببند استفاده میشود، بنابراین دوام بیشتری دارند.
پنجره آلومینیومی ترمال بریک
بزرگترین اشکال پنجرههای آلومینیومی، عایق نبودن آنها نسبت به حرارت است. کارشناسان و تولیدکنندگان در صنعت آلومینیوم، برای رفع این اشکال نوع جدیدی از پروفیل آلومینیومی را با نام ترمال بریک به بازار عرضه کردند. پروفیلهای ترمال بریک در ساخت درب و پنجرهها کاربرد بسیاری دارند.در این نوع پروفیلها، تسمهای از جنس پلی آمید قرار میگیرد که تحمل حرارت آن تا 220 درجه سانتیگراد است. این پروفیل همچنین قابلیت تحمل برودت هوا را تا 50 درجه سانتیگراد دارد. در این نوع پنجرهها، لایه بیرونی چارچوب و لنگه از لایه داخلی آن جدا میشود.
همچنین با پرس شدن تسمه پلیآمید در بین جداره بیرونی و داخلی چارچوب و لنگه، پروفیلهای پنجره عایق میشود و اتلاف انرژی داخل ساختمان جلوگیری میشود. پروفیلهای ترمال بریک از دو پروفیل بیرونی و داخلی تشکیل و با کمک تسمهها پلیآمیدی به یکدیگر متصل شدهاند. بنابراین قسمت داخلی و خارجی پنجرهها میتواند در رنگهای مختلفی تولید شود.درب و پنجره ترمال بریک میتوانند خود را با شرایط جوی متفاوت وفق دهند و عایق خوبی ایجاد کنند. همچنین دارای رنگهای بسیار زیبا و جذابی هستند.
پنجره چوب آلومینیومی
پنجره چوب آلومینیومی از یک پروفیل ترکیبی تولید میشود.لایه داخلی این پنجره از جنس چوب و لایه بیرونی آن از جنس آلومینیوم است. دو طرف این پنجرهها با مکانیسم خاصی به هم متصل میشوند و زیبایی خاصی به ارمغان میآورند. عایق بودن چوب در کنار ظرافت و استحکام آلومینیوم باعث ایجاد پنجرههای بسیار لوکس و کاربردی میشود.
لینک های مرتبط :