نرم افزار CATIA
نرم افزار catia توسط شرکت فرانسوی داسو سیستم (Dassault System) در اواخر دهه ۱۹۷۰ و اوایل ۱۹۸۰، به منظور توسعه جت جنگنده میراژ ایجاد شد و سپس در هوافضا، خودرو سازی، کشتی سازی و سایر صنایع به کار گرفته شد. کتیا در ابتدا کاتی (CATI: Conception Assistée Tridimensionnelle Interactive) نامیده می شد و در سال ۱۹۸۱ به CATIA تغییر نام داد.
کاربرد های نرم افزار CATIA چیست؟
طراحی و مدل سازی سطوح و قطعات پیچیده در کتیا
طراحی پروسه ماشینکاری و تولید و استخراج G-code برای دستگاههای تراشکاری cnc جهت ساخت قطعه
طراحی و تحلیل مکانیزمها،سیستم ها و تجهیزات هیدرولیکی، پنوماتیکی، الکتریکی و…
طراحی قالب و مدلهای ورق کاری در catia
شبیهسازی توسط نرم افزار catia
ویژگی های نرم افزار CATIA
نرم افزار کتیا توانایی ترسیم و تحلیل در اکثر گرایشهای فنی مانند :
مکانیک، عمران، تأسیسات، برق صنعتی، الکترونیک، و … را دارد.
رابط گرافیکی بسیار قدرتمند و کاربر پسند (user-Friendly) بودن آن
ایجاد نمودار درختی در کتیا که باعث تسهیل کار کاربر میگردد.
ویژگی ساخت مدلهای مرکب از سطوح و احجام
دارا بودن تاریخچه (History) جهت برگرداندن تغییرات اعمالی به مدل
هوشمندی در بهکارگیری دستورات
امکان تعریف ابعاد وابسته
امکان تخصیص ابعاد به قطعه بصورت پارامتریک
نرمافزار کتیا را می توان از طریق رابط های برنامه نویسی (API) سفارشی کرد. V4 با زبان های برنامه نویسی فرترن (FORTRAN) و C تحت رابط برنامه نویسی CAA سازگار است و V5 با زبان های برنامه نویسی Visual Basic و C++ تحت رابط برنامه نویسی CAA2 یا CAA V5 مطابقت دارد.
کدام شرکت ها در دنیا از نرم افزار کتیا استفاده می کنند؟
هدف سازندگان نرم افزار CATIA تحت پوشش قرار دادن هر فعالیت مهندسی به کمک کتیا میباشد، به نحوی که میتوان نام این نرم افزار را در اغلب بزرگترین پروژههای صنعتی جهان دید.
در اینجا به معرفی برخی از شرکت های مطرحی که از نرم افزار CATIA استفاده می کنند و موارد کاربرد آن در ایران می پردازیم.
در سال ۱۹۸۴: شرکت بوئینگ، نرمافزار کتیا را به عنوان ابزار اصلی طراحی سه بعدی برگزید و به بزرگترین مشتری آن تبدیل شد.
همچنین در ۱۹۹۰: شرکت کشتی سازی جنرال دینامیک، نرمافزار کتیا را به عنوان ابزار اصلی طراحی سه بعدی خود برای طراحی زیردریایی ویرجینیا در نیروی دریایی ایالات متحده انتخاب کرد. همچنین شرکتهای مطرحی همچون ایرباس، آئودی، فورد، زیمنس و نیسان نیز از catia در سطح گسترده ای استفاده می کنند.
در ایران از کتیا بیشتر در زمینه های طراحی قطعات مختلف، نقشه کشی، مهندسی معکوس، طراحی قالب، ماشین کاری و… استفاده می شود. شاید جالب باشد بدانید دو شرکت مطرح خودرو سازی در ایران یعنی سایپا و ایران خودرو نیز از این نرم افزار استفاده می کنند.
یکی از پرقدرت ترین نرم افزار ها در زمینه CAD و CAM قطعا نرم افزار CATIA می باشد،
البته توجه داشته باشید در زمینه CAE catia می تواند با نرم افزار مکمل خود نرم افزار آباکوس ABAQUS کامل گردد.
به نحوی حل پیچیده ترین پروژههای آنالیزی جهان نیز در این نرم افزار انجام پذیر
محیطهای مدلسازی:
این قسمت که در زیر مجموعه ماژول Mechanical Design قرار دارد برای مدل کردن قطعات توپر (Solid) و مجموعه مونتاژی و طراحی قالب و طراحی مدلهای ورقکاری (Sheetmetal)، نقشهکشی صنعتی، تلرانسگذاری و … استفاده میشود.
مدلسازی سطوح:
این قسمت علاوه بر ساخت سطوح پیچیده قابلیت انجام مدلسازی روی ابر نقاط و فایلهای حاصل از اسکن سه بعدی را نیز دارا است.
محیط ماشینکاری:
پس از ساخت مدل به کمک قابلیتهای محیط ماشینکاری میتوان عملیات ماشینکاری مورد نیاز برای تهیه قطعه مدل شده از روی قطعه خام را تعریف کرده و هر مرحله از ماشینکاری را به صورت متحرک (انیمیشن) مشاهده کنید.
محیط تحلیل المان محدود:
به کمک قابلیتهای این محیط میتوانید قطعات و مدلهای مونتاژی ساخته شده در این نرمافزار را تحلیل کرده و مواردی مانند تغییرشکل، توزیع تنش و … را در آنها بدست آورد.
طراحی و تحلیل مکانیزمها:
به کمک این قابلیت از نرمافزار Catia میتوانید پس از تعریف اتصالات بین اجزای مختلف مکانیزم حرکت مکانیزم را مشاهده کرده و آن را تحلیل کنید.
توانایی های دیگر نرم افزاز
از تواناییهای دیگر آن در قسمت قطعات مکانیکی، با تولید G-code میتوان به دستگاههای تراشکاری cnc متصل تا قطعه ساخته شود.
مدلسازی قطعات ساده تا پیچیده از ماوس گرفته تا بدنه خودرو و هواپیما و همچنین شرکتهای هواپیماسازی همچون بوئینگ و شرکتهای خودروسازی همچون فورد و نیسان نیز از نرمافزار بهطور گستردهای استفاده میکنند.
محیطهای مدلسازی (Solid Model):این قسمت که در زیر مجموعه ماژول Mechanical Design قرار دارد برای مدل کردن قطعات توپر (Solid) و مجموعه مونتاژی و طراحی قالب و طراحی مدلهای ورق کاری (Sheetmetal)، نقشهکشی صنعتی، تلورانسگذاری و… استفاده میشود.
مدلسازی سطوح:این قسمت علاوه بر ساخت سطوح پیچیده قابلیت انجام مدلسازی روی ابر نقاط و فایلهای حاصل از اسکن سه بعدی را نیز دارا است.
محیط ماشینکاری:پس از ساخت مدل به کمک قابلیتهای محیط ماشینکاری به راحتی میتوان عملیات ماشینکاری مورد نیاز برای تهیه قطعه مدل شده از روی قطعه خام را تعریف کرده و هر مرحله از ماشینکاری را به صورت متحرک (انیمیشن) مشاهده کنید.
محیط تحلیل المان محدود:به کمک قابلیتهای این محیط میتوانید قطعات و مدلهای مونتاژی ساخته شده در این نرمافزار را تحلیل کرده و مواردی مانند تغییر شکل، توزیع تنش و… را در آنها بدست آورد.
طراحی و تحلیل مکانیزمها:به کمک این قابلیت از نرمافزار Catia میتوانید پس از تعریف اتصالات بین اجزای مختلف مکانیزم، حرکت مکانیزم را مشاهده کرده و آن را تحلیل کنید.
قابلیت فوق العاده
یکی از مهمترین قابلیتهای این نرمافزار این است که به کاربر اجازه میدهد به راحتی که از یک محیط کاری به محیط کاری دیگر منتقل گردد.
لینک های مرتبط :